neděle 20. ledna 2008

Kontraindikace očkování v dětském věku

(zpracováno podle ACIP - CDC MMWR, December 2006)

Pediatrický pohled na ochranu dětí před závažnými infekcemi je plně ve shodě s americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Neopodstatněné odkládání očkovacího schematu ohrožuje děti závažnými a potenciálně smrtelnými nemocemi a v době slučování vakcín do hexa- a více valentních vakcín se odkladem termínu snižuje ochrana před mnoha nemocemi. Je doporučeno očkovat ve stanoveném věku a ve stanovaných intervalech. Tato data nejsou náhodná, jsou určována podle studií ve shodě s "evidence based medicine". Požadavek na odklad očkování vychází často od dětských neurologů, proto je přehled zpracován podle výše uvedené literatury s důrazem na neurologickou problematiku.

Kontraindikací rozumíme stav, kdy je příjemce očkování v situaci , která zvyšuje riziko vážné nežádoucí reakce. V takovém případě by vakcína neměla být podána.

Relativní kontraindikací (syn.: zvláštní opatrnost, angl. precaution) rozumíme situaci příjemce, která může zvyšovat riziko vážné nežádoucí reakce, nebo brání vakcíně vyvolat dostatečnou imunitní odpověď. Většina relativních kontraindikací je dočasných a umožňuje pozdější aplikaci. Všeobecně platí, že se v situaci relativní kontraindikace očkování odkládá. Přesto lze očkování indikovat v případech, kdy prospěch vakcinace převáží rizika nežádoucí reakce. To je třeba individuálně posoudit zvláště ve vztahu k epidemiologické situaci, tedy zda existuje zvýšený výskyt nějaké preventabilní infekce (např. pertusse).

Obecně nejčastější chybně interpretovanou kontraindikací očkování jsou průjem, lehký infekt HCD včetně otitidy ať s teplotou či bez teploty, současná antibiotická léčba, rekonvalescence po akutní nemoci či lehká až střední reakce na minulé očkování. Tato chybná rozhodnutí mohou vést k promarnění nejvhodnější doby k očkování nebo dokonce u váhajících rodičů k nižší proočkovanosti populace. Pacienti po středně těžce a těžce probíhajícím akutním onemocnění by měli být co nejdříve doočkováni.

Údaje o křečích či jiné poruše CNS či SIDS v rodinné anamnéze není důvodem k odkládání očkování proti pertussi ani jiným nemocem. Naopak je rozumné odložit očkování proti pertussi u dítěte po křečích s nevyjasněným neurologickým stavem, nebo dokonce s rozvíjející se nestabilizovanou neurologickou poruchou.

Kontraindikace pro všechny vakcíny:

  • těžká alergická reakce (anafylaxe) po předchozí vakcinační dávce, nebo vakcinační komponentě (např. vaječný bílek)

Relativní kontraindikace pro všechny vakcíny:

  • středně až těžce probíhající akutní onemocnění s nebo bez teploty

Další specifické přídatné kontraindikace pro vybrané druhy očkování.

DTaP (acelulární pertusse v kombinaci Di a Te)

Kontraindikace

  • encefalopatie - (t.j. porucha vědomí či prolongované křeče) bez jiné určené příčiny, která se objevila do 7 dnů po předchozím očkování DTaP
  • progresivní neurologická porucha (včetně infantilních spasmů, nekontrolované epilepsie, progresivní encefalopatie) - očkování se odloží do doby vyjasnění a stabilizace neurologického stavu)

Relativní kontraindikace

  • teplota 40,5 během prvních 48 hodin po předchozí vakcinaci DTaP
  • kolaps nebo šokový stav (hypotonická příhoda se sníženou reaktivitou) během prvních 48 hodin po předchozí vakcinaci DTaP
  • nepřetržitý neztišitelný křik trvající aspoň 3 hodiny v prvních 48 hodinách po předchozí vakcinaci DTaP
  • křeče v prvních 72 hodinách po předchozí vakcinaci DTaP
  • Guillain-Barré sy v průběhu 6 týdnů po předchozí vacinaci obsahující komponentu tetanu

Není kontraindikací

  • stabilní neurologický stav - DMO, vývojové opoždění, dobře kompenzované křečové onemocnění

DT (difterie, tetanus)

Kontraindikace

  • pouze obecná

Relativní kontraindikace

  • Guillain-Barré sy v průběhu 6 týdnů po předchozí vacinaci obsahující komponentu tetanu


IPV (inaktivované polio)

Relativní kontraindikace
  • těhotenství

MMR (spalničky, příušnice, zarděnky)

Kontraindikace

  • těhotenství
  • těžký imunodeficitní stav (hematologický či solidní nádor, probíhající chemoterapie nebo dlouhodobá imunosupresivní léčba, vrozená imunodeficience, HIV pacient s těžkým imunokompromisem)

Relativní kontraindikace

  • stav po podání krevního produktu obsahujícího protilátky v předchozích 3-11 měsících (podle produktu)
  • trombocytopenie nebo trombocytopenická purpura v anamnéze

HB (hepatitis B)

Relativní kontraindikace:

  • aktuální hmotnost pod 2000g u matek HBsAg negativních (u pozitivních se očkuje ihned a bez ohledu na váhu)

HA (hepatitis A)

Relativní kontraindikace

  • těhotenství

Varicela

Kontraindikace

  • těhotenství
  • závažný defekt buněčné imunity

Relativní kontraindikace

  • stav po podání krevního produktu obsahujícího protilátky v předchozích 3-11 měsících (podle produktu)

PCV (pneumokoková konjukovaná)

Pouze obecné kontraindikace

TIV (trivalentní inaktivovaná chřipková = vše v ČR registrované)

Pouze obecné kontraindikace

Pozn. Tento text se v drobnostech odlišuje od polooficiálních českých doporučení (http://www.ockovanideti.cz/), která jsou o něco starší (2001) a obsahují některé přinejmenším sporné informace.

4 komentáře:

  1. Chtrej pan hlásná trouba farmaceutické lobby! Tato moudra sází do světa skupinka profitujících na prodeji nanicovatých a povětšinou škodlivých očkovacích látek, viz:
    sanofi pasteur
    Merck & Co., Inc.
    GlaxoSmithKline
    Wyeth Pharmaceuticals
    Novartis Vaccines
    CSL Biotherapies
    MedImmune, Inc.
    Baxter Healthcare Corp.
    zdroj
    http://www.immunize.org/aboutus/funding.asp

    o propojení autorových zdrojů s výrobci očkovacích látek zde:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Advisory_Committee_on_Immunization_Practices

    Info kolem depopulačního programu podporovaného WHO a CDC zde:
    http://www.rense.com/general54/Cancer-causing_vaccinesR.htm

    Chraň nás a naše děti Pánbu před takovými pediatry!

    OdpovědětVymazat
  2. Pane primari,
    Proc mam pocit, ze tento clanek je kopii techto doporuceni?

    Vaccine Policy and Licensure
    Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices
    http://www.immunize.org/acip/

    Bohuzel neni vubec objektivni a je zcela nepokryte pro-vakcinacni, aniz se sireji zminuje o moznych vedlejsich ucincich ockovani a uvadi rovnez nepravdive nebo zavadejici informace.

    ACIP je podporovano nasledujicimi farmaceutickymi spolecnostmi, ktere take vyrabeji vakciny... Opravdu si myslite, ze jejich doporuceni jsou objektivni? Studujete i jine, nez ciste pro-vakcinacni zdroje?

    OdpovědětVymazat
  3. Pro anonymního:
    Vážený(á) pane(í),
    vždycky si lámu hlavu nad těmi, kteří tak nenávidí farmaceutické firmy. Proč? Protože jsou často americké a proto je to projev primitivního antiamerikanizmu nebo jde o lidi tak výrazně levicového přesvědčení, ve kterých je zakořeněná nenávist k nadnárodním imperialistickým společnostem? Vždyť, když zapojíme chladný rozum, tak musíme vidět, že moderní medicína má obrovské úspěchy, mnohdy až neuvěřitelné - např. z pohledu situace třeba před 20 lety. Velká část těch úspěchů, těch vyléčených nebo léčených tak, že jim to zlepšilo kvalitu života, připadá právě na farma průmysl. Nebo vy snad neznáte nikoho, kdo by profitoval z moderní medicíny - někoho, kdo by bez inzulínu umřel, bez umělé čočky neviděl, bez antibiotik zřejmě zemřel na pneumonii apod. Samozřejmě, že nevidíte ty zemřelé děti po spalničkách, udušené při záškrtu nebo ochrnuté po obrně apod apod. Nepřemýšlíte aspoň, proč dnes neumírají?

    Podíval jsem se na vaše odkazy - Wikipedie si vážím a taky v tom článku nevidím nic špatného. Naopak podává důkaz, jak v US pečlivě řeší problém střetu zájmů. Je totiž zcela jasné, že nejvíce o dané problematice vědí lidé, kteří se točí v nějaké fázi výzkumu. A aplikovaný výzkum provádějí ve vyspělém světě především firmy. To je normální, tak to je. A organizace jako CDC a jiné vládní agentury se snaží různý bias minimalizovat. Nikdy to nemůže být 100% jako nic jiného, ale výsledky (a hlavně styl práce ACIP) hovoří za sebe.

    Všem nezaujatým doporučuji shlédnout váš další odkaz. Už jen ta grafika na uváděné tiskovině! Normální člověk se musí jen usmát nad teoriemi jako, že AIDS byl vyvinutý k vymýcení americké černošské populace, nebo že WHO očkovací program skrývá antipopulační prostředky k potlační populace rozvojových zemí. Samozřejmě, někdo takové vidění světa má, já tedy nikoli. Je mi takových spíše líto.

    Bože chraň pediatry před takovými pacienty!

    OdpovědětVymazat
  4. Pro Ludmilu:

    Článek není kopií, ale výpisem z uvedeného článku. Vždyť jsem to uvedl i v nadpisu. Původní text je velmi rozsáhlý (jistě jste ho prostudovala) a proto jsem pro potřebu i svoji a svých kolegů a řekněme zvídavou veřejnost vytáhl to nejpodstatnější pro praxi.

    Rovnou řeknu, že CDC podobně jako FDA považuji ze svých zkušeností za jedny z nejlépe fungujících megaorganizací na světě. Fascinuje mne hloubka záběru a obrovské množství pravidelně aktualizovaných informací jak pro specialisty tak pro laiky. Před takovou prací já smekám. Neznám podobně efektivně pracující úřad. Poradní výbor ACIP využívá pro svá sdělení veškerá vědecky podložená data (odkazy na další zdroje mnohdy zabírají až polovinu celého dokumentu). Ano myslím, že se snaží o nejvyšší možnou objektivitu v rámci dostupných znalostí. Vše je konzultováno s dalšími odbornými kruhy - v tomto případě např. AAP - americkou akademií pediatrů. Myslíte si opravdu, že jsou všichni koupeni? Všichni přeci vědí, že výzkum, vědecká sympozia se bez peněz uvedených společností nedají dělat. Všichni vnímají jisté riziko a proto je dnes taky podporovaná EBM - tedy medicína podložená důkazy.
    Musím oponovat tvrzení, že zanedbávají vedlejší účinky. Naopak - pro tento účel existuje systém VAERS (u nás nikdy nic podobného mít nebudeme) a mají na toto téma kvanta stránek - stačí se podívat. Nikdo netvrdí, že nejsou nežádoucí účinky, je však třeba porovnávat efekty a rizika.

    Hlavně myslím, že výsledky jsou viditelné a jasné. Nikdy bych při svých znalostech neohrozil své dítě tím, že bych třeba odmítal naočkovat pertussi nebo (tenkrát to však nebylo) třeba hemofila.

    OdpovědětVymazat