pátek 11. března 2016

Moje dítě má vši. Co mám dělat?

To je poměrně častá otázka překvapených rodičů dětí hlavně předškolního a časně školního věku. Především nepropadejte panice. Zamoření dítěte vší dětskou (Pediculus capitis) je běžné a vůbec to nic nevypovídá o úrovni hygieny v rodině. Nestyďte se za to! Ale pojďme si v tom udělat trochu pořádek.

Biologie

Veš dětská (Pediculus capitis) je běžný lidský ektoparazit napadající především děti ve věku 3-11 let s převahou dívek. Vše souvisí se specifickým sociálním chováním této skupiny dětí. Veš je plochá, šedobílá, dlouhá 1-3 mm, samička je trochu větší. Živí se krví a saje cca 5x denně. Zralá samička klade až 10 vajíček denně, které lepí výhradně na vlasy ve vzdálenosti 1-2 mm od kůže, protože tam je nejstabilnější teplota a vlhkost. Nejčastěji si vybírají oblast týlu a za ušima.


Životní cyklus vši dětské je důležitý pro pochopení správného boje s ní. Vajíčko (hnida) zrale 8-9 dnů. Z ní se vylíhne nymfa, která se při růstu 3x převléká. Za 9-12 dnů dosahuje zralosti. Zralá veš žije přibližně 30 dnů. Bez svého hostitele (bez pití krve) přežije pouze 1-2 dny.
Vajíčko - hnida je velké 1 mm a je pevně přilepené cementem k vlasu. Je odolnější než živá veš, proto na ně řada prostředků nepůsobí. Hnida má perforovanou čepičku, která slouží výměně plynů, proto lze i hnidu udusit zalepením těchto otvorů. Hnida přežívá mimo hostitele až 10 dnů, teplota pod 22°C její zrání zpomaluje a pak může přežívat až 1 měsíc.




Živé formy i vajíčka spolehlivě ničí teplota nad 55 °C po dobu nejméně 5 minut.

Veš dětská nepřenáší žádnou známou nemoc!

Abych zabránil nedorozumění, musím pro úplnost doplnit, že existují další druhy vší, které se však chovají jinak, jde o jiné parazity, postihují jiné skupiny lidí a mají zcela jiné vlastnosti. Jde o:
Veš šatní (Pediculus corporis), která je přenašečem nemocí, např. skvrnitého typu
Veš muňka (Pthirus pubis), která se často přenáší s dalšími sexuálně přenosnými chorobami

Způsoby přenosu

Dětská veš se přenáší především osobním kontaktem (hlava k hlavě) a proto se vyskytuje nejčastěji v uvedené věkové skupině. V menší míře se přenáší předměty (hřeben, kartáč na vlasy, sponky) nebo osobními věcmi (čepice, šátek, šála, ručník, plyšová hračka na mazlení) nebo sdíleným povlečením postele.

Projevy

Zpočátku může být infekce vší bezpříznaková, později je typické svědění. Škrábání svědících papulek může vést k druhotné bakteriální infekci kůže typu impetiga, což může vést ke zvětšení uzlinek v zátylku. Diagnozu potvrzuje nález živé vši, ale nález hnid vzdálených do 6 mm od kůže je velmi podezřelý z akutního zavšivení. Vlas roste přibližně 1 cm za měsíc.

Léčba

Nejčastěji se používaly pesticidní preparáty, které měly výtečný efekt na živé formy, menší efekt na vajíčka. Bohužel v posledních letech se začala u vší proti těmto preparátům objevovat rezistence (odolnost), k tomu riziko možných nežádoucích účinků a proto byly tyto preparáty stahované z trhu. V současné době (2016) neznám žádný insekticidní preparát pro humánní použití na českém trhu. Jsou pouze veterinární prostředky.

V USA jsou stále schválené tyto preparáty (různé indikace podle věku dítěte)
     pyrethrine a permethrin, malathion, spinosad, ivermectin, lindane

V české praxi musíme tedy využívat preparáty non-pesticidní, které většinou fungují na principu vyplnění vzdušnicového dýchacího traktu vší i vajíček a tím k zadušení parazita. Některé narušují vnější schránku hmyzu a tím naruší jeho vodní rovnováhu a vedou k dehydrataci. Jejich podstatnou výhodou je nemožnost rozvoje rezistence na preparát.

Musíme odlišovat přípravky obsahující jen repelentní silice, které jsou vhodné spíše k preventivnímu používání, tedy ochraně před novým napadením hmyzem. (např. Capissan)

K funkčním non-pesticidním přípravkům patří:
  • dimethicon (silikon) pro děti od 2 let s vysokým efektem (např. Pedicul, Paranit)
  • benzylakohol 5% pro děti od 6 měs. s nižším efektem, bez vlivu na hnidy
  • isopropyl myristate
Obecně lze říci, že přípravky neusmrcují parazity okamžitě. Ale pokud za 8-12 hodin nenajdete mrtvé vši a jejich pohyb bude stejně čilý jako na počátku, pak byl preparát neúčinný.

Vzhledem k nižšímu efektu na hnidy se z nutnosti (benzylalkohol) nebo pro jistotu (dimethicon) doporučuje druhá kúra na nově vylíhlé nymfy (viz výše) za 8-10 dnů.

Nezbytná opatření

Aplikace přípravku na vši je pouze prvním krokem pro likvidaci zavšivení. Je nutné dodržet i následující kroky:
  • před aplikací léčby nepoužívejte vlasový kondicionér, snižuje přilnutí přípravku
  • současně je třeba léčit všechny postižené v domácnosti, ostatní pečlivě sledovat 10 dnů
  • oholení hlavy je účinné, ale není potřebné, ale delší vlasy vyžadují delší péči
  • snažte se odstranit všechny hnidy pomocí hustého "všiváčku", proces usnadní min.15 minutový zábal vlasů v octové vodě (ocet:voda 1:1), opakujte 2 týdny po 3 dnech
    • odstraňování hnid vzdálených více než 1 cm od kůže má však efekt jen estetický
  • všechny předměty a oblečení ve styku s hlavou v posledních 2 dnech může být infikované a je třeba ho dekontaminovat
    • vyprat textilie na min. 55°C
    • předměty (kartáč, hřeben, sponky) vložit do horké vody 60°C na 10 min
    • nepratelné věci vložit do uzavíratelného plastového sáčku na 2 týdny (8-9 dnů zraje vajíčko, do 2 dnů bez krve parazit zemře)
  • vysát koberce a čalounění k odstranění vlasů s hnidami
  • čepice a šály dítěte umístit (hlavně v kolektivu) odděleně (!) nikoli na hromádce
  • poučit dítě, aby si nepůjčovalo čepice, šály, hřebínky a pod.
Selhání léčby je většinou způsobeno nedodržením pokynů výrobce, nedodržením 2. léčebné kúry za 8-10 dnů, podceněním podpůrných dekontaminačních opatření a prevence reinfekce. V případě úporného výskytu v kolektivním zařízení by bylo vhodné pečlivě poučit všechny rodiče.

Žádné komentáře:

Okomentovat