středa 1. září 2010

Nové politické bubliny o chřipce

(S použitím článku JG Bartletta: Top Ten Lessons From H1N1)


Protože politické bublifuky už zase vypustily cosi o chřipkové bublině a protože se musíme se znalostí věci připravit na další chřipkovou sezonu, je dobré se ohlédnout zpět a zhodnotit minulý rok. Nejprve několik mých poznámek k nejdiskutovanějším tématům.

  • pokud někdo tvrdí, že nešlo o chřipkovou pandemii, pak lze říct jediné - vstupuje do odborného problému, aniž by si přečetl definici tohoto pojmu. Ať se to komu líbí, či nikoli, tak definice přesně popisuje rozsah šíření viru po Zemi a nikoli závažnost infekce. Tato definice byla bez pochyby jasně naplněná.
  • definice pandemie se vyvíjí a její poslední verze byla skutečně vydána v roce 2009, ale nikoli účelově kvůli stávající chřipkové epidemii. Byla sice zveřejněna na počátku jejího průběhu, ale vytvořena byla v únoru 2009, kdy žádná znalost o novém typu chřipky neexistovala.
  • poznámky o závažnosti z popisu pandemie nově vypadly podle mého názoru z praktických důvodů, protože je to pojem velmi strukturovaný, který nelze jednoduše popsat a už vůbec ne jedním číslem, třeba úmrtností. Závažnost průběhu se velmi mění geografickou lokalitou, úrovní zdravotnických služeb jednotlivých zemí (týká se celého světa!), je různá v jednotlivých věkových kategoriích a pod.
  • například současnou pandemii kritici hodnotí jako nezávažnou až bezvýznamnou. Jde však zase jen o neznalost faktů. Pokud použijeme pouze smrtnost (letalitu), tak ta je skutečně u této pandemie nižší než u sezónní chřipky. Počet zemřelých v USA je odhadnutý na třetinu počtu u sezónní chřipky (12 000 proti 36 000). Ale vzhledem k velmi nízkému průměrnému věku zemřelých - 34,7 roku (!!) můžeme počítat jiný parametr, a to ztrátu roků lidského života (člověkoroků) a dostaneme hodnotu, která jasně převyšuje všechny minulé sezónní epidemie, překonává i pandemii v roce 1968 a blíží se pandemii 1957. Navíc podle údajů z Austrálie bylo zatížení intenzívní resp. resuscitační péče 15x (!) vyšší než v nejtěžší sezóně "běžné" chřipky. To je údaj, který musí zajímat společnost, která chce být připravena. Když k tomu připočteme prokazatelně vyšší úmrtnost a nemocnost dětí a těhotných, tak bychom měli pochopit, že jednoduché kódování závažnosti pandemie neexistuje.
Nyní tedy volně přeložím 10 hlavních poznatků z pandemie podle specialisty na infekční nemoci prof. Bartletta:
  1. Současný systém surveillance (dohledu nad infekcí) zřejmě nevyhovuje. Pracovalo se s předpokladem, že budoucí pandemii způsobí kmen H5N1 pocházející z Asie, který bude mít vysokou letalitu. Ani jeden předpoklad se nevyplnil.
  2. Objevily se nové rizikové faktory. Novým rizikem je nízký věk (nejvyšší výskyt byl v kategorii 10-19 let), dále obezita a těhotenství. Např. riziko pobytu na JIP/ARO se pro těhotné zvýšilo 7,4x a těhotné v 3.trimestru dokonce 13,2x!
  3. Údaje o úmrtnosti jsou klamavé. Podle počtu zemřelých by se zdála pandemie mírnější ve srovnání se sezónní. ALE - při sezónní chřipce je 90% smrtelných případů u osob starších 65 let, u pandemie 2009 bylo téměř 90% u osob mladších 65 let.
  4. Všeobecný očkovací program je prospěšný. Srovnání dvou kanadských provincií s rozdílným přístupem ukázalo, že univerzální očkovací přístup (pro všechny občany) vedl ke 40-70% snížení úmrtnosti, počtu hospitalizací, využívání pohotovostí a návštěv u lékařů. Tento postup byl rovněž vysoce ekonomický. Vakcína by měla být všeobecně dostupná, levná případně zdarma.
  5. Zdravotníci by měli být očkováni proti chřipce. Běžný národní průměr proočkovanosti personálu v USA je 45-50% (srovnej tristní stav v ČR !!!), ale během pandemie "pouze" 36%. Diskutuje se i otázka povinného očkování personálu.
  6. Běžná chirurgická maska v ochraně (zřejmě) vítězí. Srovnání chirurgické masky a respirátoru N95 zatím vychází podobně. Chirurgická maska je levná a příjemnější.
  7. Epidemie lze monitorovat pomocí internetu. Sledováním nových zpráv z různých zdrojů lze sledovat postup epidemie. Pomocí Googlu bylo možno filtrováním určitých klíčových slov mapovat vývoj epidemie v USA a předpovídat další průběh dokonce o 2 týdny dříve než dokázala CDC!
  8. Produkce vakcín se musí zlepšit. Současný systém vyžaduje slepičí vejce a 6 měsíců na výrobu. V USA se nedařilo plně uspokojit poptávku po vakcínách, podařilo se to plně až na sklonku druhé vlny pandemie. Nové technologie musí zkrátit produkční čas.
  9. Diagnostika má své limity. PCR test je zlatým standardem. Rychlé testy používané na urgentních odděleních mají sice dobrou specificitu, ale jen 60-70% sensitivitu (citlivost). Tedy negativní výsledek rozhodně nevylučuje diagnózu chřipky. Tento fakt nesmí být důvodem odepření léčby potřebným.
  10. Jak pandemický kmen H1N1 2009 zabíjí pacienty? Pitevní nálezy na plicích se velmi podobají těm, způsobených ptačí chřipkou a jsou zásadně odlišné od nálezů u zemřelých na sezónní chřipku. Další zvláštností je vysoký podíl současně probíhajících bakteriálních infekcí, podobně jako tomu bylo při pandemii 1918/19.
-------------------------------------------------------

Bezprostředním poučením pro čtenáře by mělo být, že i v následující sezoně 2010/11 bude velmi pravděpodobně kmen A(H1N1) 2009 dominantní a proto je zařazený do trojice kmenů v budoucí sezónní vakcíně. Z výše uvedeného lze předpokládat, že nejvíce ohrožené budou opět děti a zvláště pak děti do 2 let, které se vloni nemohly promořit. Což musím jako pediatr zvláště podtrhnout. Upozorňuji, že odborné společnosti v USA doporučují všeobecné očkování dětí od 6 měsíců věku a já zdůrazním aspoň všechny děti s chronickým onemocněním a děti do 2 let.

Pro ilustraci uvádím přesná data z USA o úmrtí dětí na chřipku v posledních sezónách. (Není třeba studovat barvičky, stačí porovnat sloupce). Kliknutím graf zvětšíte.



Stále máte dojem, že jde jen o bublinu??

Žádné komentáře:

Okomentovat