pátek 8. února 2019

Spalničky v Evropě nejsou náhoda

Kolo dějin se v době postfaktické evidentně vrací zpět.

Před 10 lety jsem se svolením CDC přeložil tehdejší článek s názvem Co by se stalo, kdybychom ukončili očkování? Protože ta situace pomalu nastává, tak si dovolím přetisknout část věnovanou tehdy spalničkám. Bude třeba častěji nahlížet do starých odložených knih, učit se již zapomenuté zkušenosti a zřejmě i zvažovat stavbu nových infekčních oddělení. Proč? Protože lidská hloupost je zjevně nezměrná.

                             😕   😕   😕   😕   😕   😕   😕   😕   😕   😕   😕

Spalničky (originál z r. 2009)

Před očkováním proti spalničkám onemocněl touto nemocí prakticky každý v U.S. V období mezi roky 1953 až 1963 bylo v U.S. hlášeno každoročně 450 úmrtí spojených se spalničkami.

V U.S. bylo až 20% všech nemocných spalničkami hospitalizováno, 17% mělo jednu nebo více komplikací jako zánět středouší, zápal plic nebo průjmy. Zápal plic se objevoval u 6% nemocných a byl zodpovědný za většinu úmrtí. Méně často se u některých rozvinula encefalitida (zánět mozku s otokem) způsobující poškození mozku.

Až 3 lidé z 1000 nemocných spalničkami v U.S. umírají. V rozvojovém světě jsou tyto poměry mnohem vyšší, tam umírá přibližně 1 osoba ze 100 nemocných spalničkami.

Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekční nemoci na světě a jsou do U.S. často importované. V letech 1997-2000 byla většina případů spojená se zahraničními návštěvníky, nebo s U.S. obyvateli nakaženými v zahraničí. Při kontaktu s virem se nakazí více než 90% neočkovaných lidí.

Podle WHO bylo v roce 1999 v rozvojových zemích téměř 900 000 případů úmrtí po spalničkách. V populaci, která není imunní proti spalničkám se nemoc velmi rychle šíří. V případě zastavení očkovacího programu by se předpokládalo celosvětově  cca 2,7 milionu úmrtí na spalničky každý rok.

Široké využívání vakcíny proti spalničkám zredukovalo v U.S. jejich výskyt o více než 99% ve srovnání s předvakcinační érou. Pokud bychom zastavili očkování, pak by se výskyt vrátil na předvakcinační úroveň.
______________________________________________________________________


Jaká je situace dnes v Evropě?




Proočkovanost populace potřebnými 2 dávkami je téměř všude nedostatečná (potřebná je k zabránění šíření epidemií 95%) - stav v r. 2017










Jaký je výskyt spalniček v roce 2018 vztažený na počet obyvatel?











Výsledek bude jasný. Vzhledem k trvale se snižující proočkovanosti v ČR (a jinde) bude přibývat hnědé barvy v grafu, budou přibývat komplikace, bude přibývat úmrtí dětí.

Kolo dějin se otáčí zpět ...

Žádné komentáře:

Okomentovat