neděle 10. února 2019

Spalničky nejsou (jenom) vyrážka

Současná generace rodičů malých dětí se běžně setkává s různými vyrážkami u dětí, mnohdy i s teplotou, ale v podstatě vždy neškodnými. Rodiče - sami paradoxně kvalitně ochránění dřívějším očkováním - nikdy samozřejmě spalničky nezažili, pouze je možná viděli na obrázku na internetu.

Mám dojem, že proto považují spalničky jen za další - možná těžší - variantu vyrážkové infekce. Tak to ovšem vůbec není a proto si shrneme základní fakta.

  • spalničky jsou v dnešní době zřejmě nejnakažlivější nemoc - onemocní prakticky každý exponovaný vnímavý (neimunní) jedinec
  • infekci se nemůžete vlastním úsilím vyhnout - virus nemocná osoba vylučuje už 4-5 dnů před výsevem vyrážky a v prostoru místnosti přetrvává ve vzduchu a na površích 2 hodiny po odchodu nemocného
  • nemoc doprovází řada komplikací
    • 7-9% dostane otitidu - zánět středouší
    • až 6% dostane zápal plic, který je zodpovědný za 60% úmrtí na spalničky
    • 8% dostane průjem
    • 1 z 1000 nemocných prodělá zánět mozku (encefalitidu), který často končí trvalým poškozením mozku
    • 1 ze 100 000 prodělá se zpožděním v průměru 7 let devastující fatální onemocnění mozku zvané subakutní sklerozující panencefalitida (SSPE), která nejčastěji postihuje děti, které onemocněly před 2.rokem věku
    • 1-3 osoby z 1000 nemocných zemřou - nejvyšší úmrtnost je u dětí do 5 let a osob se sníženou imunitou
Nemoc byla již blízko celosvětové eradikaci, tedy úplnému vymýcení. Jako se to povedlo u pravých neštovic. Bohužel se civilizace vydává jiným směrem a především v důsledku odmítačů očkování je tato nebezpečná nemoc opět na vzestupu u nás i v Evropě.

Jedinou a velmi účinnou ochranou je očkování. Očkování je bezpečné, stejně (či spíše bezpečnější) jako bylo v minulosti, kdy byla úspěšně očkována generace dnešních odmítajících rodičů, kteří z jakýchsi emotivních iracionálních důvodů nechtějí poskytnout stejnou ochranu svým dnešním dětem. Tato oblast medicíny je velmi intenzívně studována a sledována a neexistují žádné věrohodné vědecké důkazy o škodlivosti tohoto očkování. Minimální výskyt nežádoucích účinků je naprosto zanedbatelný s riziky nativní infekce. Nezaměňujme prosím dostupnou záplavu internetových blábolů za vědeckou odbornou literaturu.

Na závěr nemohu opominout rozmáhající se požadavky na tzv. individualizaci očkovacího plánu. To je u jinak zdravých dětí bez závažných onemocnění naprosto nesmyslná úvaha. Imunizace je vědecká disciplína, která je založená na faktech a důkazech. Nejde o dohadování se někde na trhu. Nejde o vybírání si barvy potahů nebo velikosti motoru do nového auta. U každé nemoci lze stanovit jakási optimální časová okna s ohledem na maximální ochranu dítěte. Pokusím se to vysvětlit právě na spalničkách. Děti chceme chránit v době, kdy jsou nejvíce ohrožené, tedy před 2.rokem věku (viz hrozba SSPE i průběh všech komplikací). Efekt živé vakcíny však může být snížen přenesenými mateřskými protilátkami. Takže očkování už v 1.roce může být potřebné, ale nelze dosáhnout dostatečné ochrany jedinou tak časnou první dávkou. Proto je optimální časové okno stanovené na co nejdříve po dosažení 1.roku věku. Je to logické a jasně zdůvodněné.

Vážení, věřte, že spalničky opravdu nejsou jenom vyrážka!

Žádné komentáře:

Okomentovat