středa 6. března 2019

Očkování MMR a autismus - chceme vědět nebo bloudit?

Právě nyní v březnu 2019 vyšla skvělá odborná studie zabývající se možným vztahem mezi očkováním MMR (spalničky, příušnice, zarděnky) a poruchou autistického spektra. Tedy tématem, které hýbá internetem a je opředeno řadou konspirativních teorií a lží. V minulosti proběhla už řada vědeckých studií, které do jedné neobjevily žádnou souvislost mezi MMR očkováním a autismem. Tedy, že neobjevily jediný důvod, proč by se měl výskyt autismu jakkoli spojovat s MMR očkováním.

Tato studie potvrzuje totéž - tedy žádný vztah mezi MMR a autismem - přesto je v mnoha ohledech výjimečná.

  • je nejčerstvější a to má vždy hodnotu
  • je provedená na relativně homogenní společnosti s typickým západním způsobem života
  • je celopopulační, nevýběrová - zahrnuje všechny děti narozené v Dánsku v průběhu 12 let (!!), vyloučené jsou jen děti podle jasných odborných kritérií
  • analyzuje data 657 461 dětí (!!), což z ní činí zřejmě vůbec nejrozsáhlejší studii na toto téma
  • architektura studie byla navržená tak, aby reagovala na kritiky dřívějších studií a sledovala nejen dopad na celou dětskou populaci, ale i na její podskupiny, které mohou být z hlediska autismu rizikové (autismus sourozence, dřívější očkování, věk rodičů, způsob porodu, porodní váha, skóre dle Apgarové atd atd.). Ani v těchto podskupinách nepotvrdila souvislosti.
Závěr studie je naprosto jasný:

The study strongly supports that MMR vaccination does not increase the risk for autism, does not trigger autism in susceptible children, and is not associated with clustering of autism cases after vaccination. It adds to previous studies through significant additional statistical power and by addressing hypotheses of susceptible subgroups and clustering of cases.



Nejlépe vše ukazuje tento graf kumulativního výskytu autismu ve vazbě na MMR vakcinační status. Kdybych chtěl být škodolibý, tak bych upozornil na fakt, že je možná vyšší výskyt autismu ve skupině neočkovaných. Ale není to statisticky významné, takže platí, že souvislost není prokázána.

Všem skutečným zájemcům o poznání doporučuji pročíst si pečlivě způsob provedení studie, aby pochopili, jak se dělá vědecká statistická analýza. Je to něco naprosto jiného než bezobsažné plácání na populárních internetových stránkách a sociálních sítích.

Je mi jasné, že pravověrní fanatičtí antivaxxeři nejsou přesvědčitelní žádnými racionálními natož vědeckými argumenty, protože se pohybují ve svém vesmíru nedůvěry, zášti a bludů. Tímto článkem bych chtěl pomoci normálním váhajícím rodičům, kteří jsou jen zmateni záplavou strašidelných protiočkovacích textů na internetu. 

Chtěl bych přispět svou troškou ke zvládnutí současné rostoucí epidemie spalniček, která bohužel i v Česku podle mého názoru přinese za několik málo let své dětské oběti a poškozené děti. Osobně mne to hrozně mrzí, protože úsilí předcházet podobným negativním dopadům na děti jsem věnoval celý svůj pediatrický život.

Žádné komentáře:

Okomentovat