sobota 15. prosince 2007

Pálení žáhy
2. Příčiny vzniku pálení žáhy a možná rizika

Pálení žáhy (neboli pyróza) je poměrně velmi častý zažívací problém. Udává se, že jím někdy v životě trpí až 40% populace. V konečných fázích těhotenství v důsledku vyššího nitrobřišního tlaku a hormonálních změn se vyskytuje až u 70% žen. Jde o nepříjemný až palčivý nebo pálivý pocit za hrudní kostí, který vyzařuje z oblasti žaludku vzhůru a šíří se někdy až do krku, kde vyvolává kyselý až hořkokyselý pocit.

V mimulém článku o funkci trávicího systému jsme si vysvětlili, proč je v žaludku velmi kyselé prostředí. Pokud se agresivní kyselé žaludeční šťávy dostanou zpět do jícnu, který není svou stavbou na rozdíl od žaludku na tuto kyselost připravený, mluvíme o gastroesophageálním refluxu (GER). Pokud soustavný reflux vede k onemocnění, pak mluvíme o refluxní chorobě jícnu (GERD). Samotný výskyt refluxu neznamená ještě nemoc, neznamená poruchu. Ta je dána spíše jeho četností a intenzitou, jak si vysvětlíme dále. Pro úplnost je třeba zmínit, že kromě kyselého žaludečního refluxu existuje i méně častý zásaditý reflux, který obsahuje šťávy až z dvanáctníku a signalizuje složitější poruchu zažívacího traktu.

Jícen slouží k transportu potravy z úst do žaludku a před refluxem je chráněný hlavně přítomností dolního jícnového svěrače. Je to místo zesílené svaloviny v konečné části jícnu, která svým stahem uzavírá průsvit jícnu a brání zpětnému toku žaludečního obsahu. K uzavření napomáhá i průchod bránicí, což je plochý sval oddělující dutinu hrudní od břišní. Rovněž fakt, že se dolní jícnový svěrač nachází pod bránicí v dutině břišní přispívá k jeho lepšímu uzávěru, zvláště v situacích, kdy dochází ke zvýšení nitrobřišního tlaku, např. při kašli, při tlaku na stolici nebo při předklonu či zvedání břemen. Naopak působí celá řada vlivů, které tlak tohoto svěrače snižují a tím zhoršují uzávěr jícnu a zvyšují možnost vzniku refluxu a tím i jeho průvodního jevu pálení žáhy. Mezi dietní vlivy patří tučná a kynutá jídla, česnek, cibule, džusy, kofein a alkohol, dále jeho funkci zhoršuje kouření. Je i řada léků, které mají podobný nepříznivý vliv - např. theophylíny (např. Syntophyllin) a léky určené pro kardiaky (beta blokátory, nitráty, blokátory kalciového kanálu). Obezita přispívá vzniku refluxu změnou nitrobřišního uspořádání. Speciální situace nastává u kojenců, u kterých není dolní jícnový svěrač ještě zralý a proto je v této věkové kategorii reflux velmi častý.

Dolní jícnový svěrač samozřejmě nemůže být trvale stažený. Povoluje především při průchodu sousta jícnem. Avšak i mimo polykání dochází k pravidelným přechodným krátkým uvolněním svěrače, zvláště v první hodině po jídle. Tato povolení trvají přibližně 10 sec. To slouží hlavně k uvolnění napolykaného vzduchu ze žaludku. V této době také krátce a v nevelkém množství dochází k refluxu i u zdravých lidí. Znamená to tedy, že samotný fakt přítomnosti žaludečního obsahu v jícnu neznamená ještě poruchu. Jícen má očistné mechanismy, které ho do jisté míry chrání. Patří k nim hlavně peristaltické vlny, které obsah jícnu v pravidelných intervalech posouvají do žaludku, a pak polykané sliny, které kyselost neutralizují. Teprve když převáží agresivní vlivy nad obrannými, pak hovoříme o refluxu tzv. patologickém, tedy abnormálním. Ten je doprovázený nepříjemnými příznaky, především pálením žáhy a říháním. Závažnějšími příznaky jsou pak pocit váznoucího sousta za hrudní kostí nebo dokonce bolest vyvolaná polykáním sousta. Dlouhotrvající patologický reflux způsobuje závažnější stav nazývaný refluxní choroba jícnu. Bohužel nelze klást rovnítko mezi intenzitou vnímaného pálení žáhy a stupněm poškození jícnu.

Refluxní choroba jícnu může být omezená jen na jícen, kde vzniká chronickým drážděním zánět (refluxní esofagitida), dalším projevem může být zúžení jícnu, vznik vředu nebo krvácení. Závažným dopadem může být změna výstelky jícnu (Barretův jícen), kterou považujeme za tzv. prekancerózu, tedy stav, který hrozí zvratem ke zhoubnému bujení. Refluxní choroba jícnu má však i projevy mimo vlastní jícen. Může se projevovat zápachem z úst, chrapotem nebo astmatem a dalšími projevy na dýchacím ústrojí. Tyto mimojícnové projevy jsou typické zvláště pro dětskou populaci. U kojenců se může projevit jako dechové pauzy (apnoe), nádechový přízvuk (stridor), záněty středouší a velmi často astmatem. Vyskytuje se také často společně s poruchou dolních dýchacích cest (bronchomalacie). Výskyt kojeneckého GER kulminuje kolem 4. měsíce věku a do 1 roku většinou mizí.

Jaká vyšetření se provádějí při pálení žáhy a jak se diagnostikuje patologický reflux?

Základním přístupem je pečlivá anamnéza lékařem. Je potřebné přesně zmapovat historii potíží, jejich charakter a frekvenci, životní a stravovací návyky a rozpoznat rizika, která určují potřebu podrobnějšího vyšetření.

Vlastní existenci refluxu do jícnu lze nejlépe stanovit pomocí 24 hodinové pH-metrie. Toto vyšetření odhalí pomocí nosem do jícnu zavedené tenké sondy přesné odchylky v kyselosti a s pomocí určitých kriterií rozliší normální od abnormálních refluxů. Toto vyšetření však patří svou náročností mezi výběrové metody a používá se u komplikovaných nebo nejasných případů. Je možné jej provést i u kojenců.
Základním vyšetřením u dospělých zůstává endoskopické vyšetření horní části trávicího traktu. Při tomto vyšetření lze posoudit viditelné změny na sliznici nebo ve tvaru jícnu a umožňuje snadné odebrání malých vzorků tkáně (biopsie) k podrobnějšímu mikroskopickému vyšetření.

K dalším vyšetřovacím možnostem patří RTG vyšetření jícnu pomocí polykané baryové kaše, která zobrazí vnitřní část jícnu a jeho pohyblivost. Ke speciálnějším možnostem patří izotopové vyšetření a měření tlaku v jícnu (jícnová manometrie).

Kdy je pálení žáhy třeba považovat za závažné?

Vysvětlili jsme si, že pálení žáhy postihuje velkou část populace a že může jít o banální pomíjivý problém, ale i projev závažného onemocnění. Proto byla stanovena doporučení, kdy je nutné odborné vyšetření většinou doplněné endoskopií. Jde o pacienty starší 45 let, pálení žáhy trvající déle než 6 týdnů, neúspěch případně zkoušené léčby a přítomnost některého z alarmujících příznaků - hubnutí, zvracení krve, krev ve stolici - dehtovitá stolice, chudokrevnost, váznutí sousta v jícnu, bolest při polykání. Pokud nesplňujete tyto rizikové faktory, pak můžete využívat samoléčebných metod pomocí dietních opatření a využíváním volně prodejných léků proti překyselení žaludku (tzv. antacid). V úpornějších případech po konzultaci s praktickým lékařem můžete využít dalších lékových postupů bez přístrojového vyšetřování.

Kojenec nám nesdělí, že ho pálí žáha a proto je diagnostika v tomto věku specifická. Důležité je sledovat jeho chování, prospívání na váze a případné potíže dýchacího ústrojí. To všechno může hrát roli. Terapie je naopak dost podobná léčbě dospělých.

Podrobněji o léčebných možnostech pojedná poslední článek série o pálení žáhy.

7 komentářů:

  1. Dobrý den,mám měsíčního chlapečka a často se kroutí a pomlaskává,šklebí se a někdy se i poblinká.Hlavně ho to trápí v noci,nemůže kvůli tomu pořádně usnout i když se zdá vysílený a unavený.Nepláče,ale vidím,že se něco děje.Prosím,dá se mu nějak pomoct ,nosím ho tady po nocích va zvýšené poloze ,to chviličku usne,ale potom v postýlce se to odehrává znova.Trhá mi to srdce,chtěla bych mu pomoct.Prosím poraďte,děkuji Pavla

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, velmi pravděpodobně jste se dostala do období tzv. kojeneckých kolik, Reflux může být příčinou, ale jen v malém počtu případů. Nenapsala jste však mnoho důležitých údajů - je kojený? prospívá?, narodil se v termínu?, je to Vaše první dítě? jak si odříhne? má větříky? nemá ekzém? Kojenecké koliky jsou pro rodiče velmi stresující, ale většinou dočasnou a nezávažnou komplikací. Písemně je to obtížné, ale zkuste to přiblížit, zkusím reagovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, mám podobný problém, jako výše popisuje Pavla, jen můj chlapeček má již 19 měsíců. Je z dvojčátek, narozený v termínu, prospívá, ačkoli za bráškou zaostává za poslední půlrok již o cca 2 kg, do té doby byli zhruba stejně. Kojený byl rok s částečným dokrmem a nyní se stravuje standardní batolecí stravou plus k tomu ráno a večer cca 230 ml UM. Naše problémy trvají cca 2 měsíce, je to paradoxně zhruba stejně dlouho, jako začal chodit: v noci se budí s pláčem a přes únavu má nějaké bolístky v bříšku, které mu nedají spát. Několikrát to vypadalo na větříky, zdálo se, že když vypustí prdík, uleví se mu, ale nejde mu to vytlačit z bříška a hodně se kvůli tomu propíná, nakonec už mi to moc nepřipadalo, že by to bylo do nějaké úlevové polohy, tak mě napadlo zda není možné, že by ho pálila žáha. Co se týče stravy, vyzkoušela jsem všechno možné: vyhýbat se všem nadýmavým potravinám, nedávat navečer maso nebo jídlo, které se dlouho tráví, přesunout večerní mléko a místo toho dát čaj, přes den podávat fenyklový čaj, mazat bříško Pupíkem proti nadýmání a zkoušet jemné masáže, podávat léky se simeticonem (Sab simple, Espumisan), nepřejídat na noc,... Nic nám nepomáhá, chlapeček spinká celou noc tak jednou za týden a nemám pocit, že bych něco udělala jinak. Bráška je v pohodě, stravování stejné. Prosím poradil byste mi, co bych mohla udělat, aby se mu ulevilo a mohl spinkat klidně? Moje adresa: jessica.vydra@gmail.com. Pokud bude třeba, ráda doplním detaily. Mockrát Vám děkuji, Vydrová

    OdpovědětVymazat
  4. Popisované potíže mi nepřipadají typické pro pálení žáhy, i když to nelze samozřejmě vyloučit. Čtenářce jsem odpověděl osobním mailem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den
    máme dvou a půl měsíční holčičku. Žijeme na Islandu. Včera nám upadla do mdlob a lékař na ambulanci mi sdělil, že to může mít souvislost s refluxní chorobou jícnu ... do toho nám hodně zvrací a měla i průjem, takže já to spíš přikládám dehytrataci. Chtěla bych vás požádat o váš názor, můžete mi prosím dopovědět mailem? Děkuji
    tera.hof@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den
    máme dvou a půl měsíční holčičku, žijeme na Islandu. Včera nám upadla do mdlob a lékař na ambulanci mi sdělil, že to může být příčinou refluxní poruchy jícnu. Často zvrací, ale včera měla i průjem. Takže dehydratece? Celkové vyšetření neprokázalo žádné onemocnění nebo vadu, holčička prospívá. Často pomlaskává a vyplazuje jazýček, cucá si ruku, někdy strká celou pěstičku do úst, natahuje se až do křečovité stuhlé polohy, je těžké uložit jí do kočárku nebo postýlky, mrská ručičkama, jako když padá a pláče. Chce být ve vzpřímené poloze. V kočárku i postýlce je ve zvýšené poloze.
    Ráda bych znala váš názor.
    Děkuji, s pozdravem
    tera.hof@gmail.com

    OdpovědětVymazat