neděle 4. října 2009

Proč očkovat?

(Originál: Why immunize?

přeloženo s laskavým svolením CDC, Atlanta, USA)

Choroby se stávají díky očkování vzácnými

Je pravda, že některé choroby (poliomyelitida, záškrt) jsou v U.S. už velmi vzácné. Samozřejmě se staly vzácnými především proto, že jsme proti nim očkováni. Přesto je rozumné se ptát, zda je opravdu vhodné v očkování pokračovat.

Je to podobné, jako s vyléváním vody z lodě, která má malou díru. Na začátku byla loď plná vody. Začali jsme intenzívně vylévat vodu ven a nyní je loď téměř suchá. Mohli bychom říci: dobře, loď je nyní suchá, takže můžeme vyhodit kyblíky a odpočívat. Díra tam však stále zůstala. Zanedlouho uvidíme zase prosakovat vodu a brzy bude vody v lodi stejně jako na začátku.

Očkovat dokud není nemoc odstraněna

Dokud nejsme schopni "ucpat v lodi díru" (vymýtit chorobu), je nutné pokračovat v očkování. I když dnes existuje jen několik případů nemoci, tak kdybychom ustoupili od ochrany poskytované očkováním, tak by bylo stále více a více lidí infikováno a ti by šířili nemoc na ostatní. Brzy bychom přišli o vše, čeho bylo za minulé roky dosaženo.

V Japonsku omezili očkování proti černému kašli a objevila se epidemie

V roce 1974 měli v Japonsku úspěšný vakcinační program proti černému kašli, téměř 80% japonských dětí bylo naočkováno. V tom roce měli z celé země nahlášeno pouze 393 případů černého kašle (pertusse) a žádné úmrtí na toto onemocnění. Pak se začaly šířit fámy, že očkování není nadále zapotřebí a že vakcína není bezpečná, a tak v roce 1976 dostalo vakcínu jenom 10% dětí. V roce 1979 prodělalo Japonsko velkou epidemii černého kašle s více než 13 000 případy a 41 úmrtími. V roce 1981 zahájila vláda očkování acelulární vakcínou a počet případů černého kašle opět poklesl.

Co se stane, když ukončíme očkování?

Co by se stalo, kdybychom ukončili nyní očkování? Nemoci, které jsou téměř neznámé, by slavily comeback. Zanedlouho by se objevily epidemie nemocí, které jsou dnes prakticky pod kontrolou. Více dětí by onemocnělo a více by jich mohlo zemřít.

Očkujeme, abychom chránili svoji budoucnost

Neočkujeme jenom proto, abychom chránili svoje děti. Očkujeme také abychom chránili svoje vnoučata i jejich vnoučata. U jedné nemoci - pravých neštovic - jsme už "ucpali díru do lodě" tím, že jsme ji vymýtili (eradikovali). Naše děti už nebudou mít pravé neštovice, protože tato nemoc už neexistuje. Pokud budeme nyní pokračovat v očkování, pak rodiče budou moci v budoucnu doufat, že nemoci jako polio nebo meningitida už nebudou napadat, zmrzačovat nebo zabíjet jejich děti. Očkování je nejlepší cesta jak zabránit závažným dopadům některých nemocí.





Žádné komentáře:

Okomentovat